This one is a classic Thai, hawker food. My fav when there's a time crunch in the kitchen...Sedap!
Bahan-bahan :
300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong baji
1/2 inci halia - diketuk
1 batang serai - diketuk
6 ulas cili padi - diketuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Satu cawan air (jika suka berkuah)
Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
3 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong baji
1/2 inci halia - diketuk
1 batang serai - diketuk
6 ulas cili padi - diketuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos ikan
3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
Garam secukup rasa (jika perlu)
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment