Saturday, February 2, 2008

Butter Crab

Can also be made with prawns, creamy and delicious, just perfect with a bowl of fluffy white rice!


Bahan-bahan :
600 g ketam
Minyak untuk menggoreng
3 sudu besar susu segar / susu cair
3 biji kuning telur
2 sudu besar butter
1 sudu besar bawang putih cincang
6 biji cili padi – dititik atau potong ikut suka
Sedikit daun kari
Secubit garam
Bahan Perap
1 biji kuning telur
1 sudu besar tepung beras
Secubit garam dan lada hitam


Cara-cara :
Cuci dan siapkan ketam ikut suka (saya beli yang dah siap bersih dan potong dua). Lap dan keringkan dengan kitchen/paper towel.
Bancuh bahan perap hingga sebati, kemudian masukkan ketam. Biar sekejap dalam 10-15 minit. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Masuk susu dan kuning telur dalam mangkuk dan kacau sebati.
Cairkan butter dalam kuali panas. Tuang campuran susu dan telur tadi perlahan-lahan dan kacau/goreng atas api kecil tanpa berhenti hingga membentuk bintil-bintil halus.
Masukkan ketam tadi, bawang putih, cili padi, daun kari dan secubit garam. Tumis atas api besar hingga rata panasnya.
Tutup api, angkat dan hidang panas-panas

No comments: