Saturday, February 2, 2008

Pesto Asiana

Yummy yet different...perfect for adventurous tastebuds! It really tastes great, try it!



Bahan-bahan :

Sos Pesto :
Daun ketumbar – anggaran RM2-RM3 (a bunch)
3 – 4 ulas bawang putih
100-200g kacang gajus (cashew nuts) – panggang (toast) keperangan
1 cawan minyak zaitun atau lebih
1 kiub pati stok ayam (boleh juga ganti dengan 2 sudu liquid chicken stock) - optional
Sedikit parutan keju parmesan – optional
Pasta pilihan direbus mengikut packet instructions (saya suka pakai spaghetti, fettucini atau penne)

Cara-cara :
Buat sos dulu : Dengan menggunakan food processor atau blender, kisar daun ketumbar, kacang gajus, bawang putih dan kiub ayam (jika suka). Kemudian masukkan minyak zaitun sedikit demi sedikit hingga membentuk emulsi dan bersos. Tambah minyak zaitun jika nampak sos terlampau pekat.
Tuang ke dalam bekas yang boleh ditutup kedap udara kerana lebihan sos boleh disimpan dalam peti sejuk up to seminggu.
Untuk menghidang : Toskan pasta yang direbus tadi ke dalam mangkuk/pinggan hidang. Campurkan 2 sudu besar sos pesto -kalau suka lebih sos, tuangla banyak-banyak :-)
Gaulkan rata dengan pasta yang masih panas, kemudian taburkan parutan keju parmesan (jika suka). Siap untuk dihidang, makan panas-panas. Selamat mencuba!
NOTA 1 : Resipi Italian asal guna fresh basil dan pine nuts. Jika anda ada bahan-bahan tu boleh juga cuba pakai, cara buat sama saja
NOTA 2 : Sos memang kaler hijau, tapi rasanya sedap. Perfect untuk anda yang inginkan kelainan!

No comments: