Another successful Thai dish. Very pleasing to the palate, perfect for gulai loving hubby....great combined with Ayam Bakar and any type of Thai salad or kerabu. Here goes the recipe :
Bahan-bahan :
300 gram udang sedang - buang kulit dan belah belakang
1 cawan stok ayam - boleh hancurkan 1/2 kiub stok ayam dalam air
Santan dari sebiji kelapa
Sebiji lada merah - dikelar memanjang tanpa putus
Dikisar halus :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci halia
50 gram batang daun ketumbar
2 sudu besar Green Curry Paste
3/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit air
Cara-caranya :
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan Green Curry Paste, kacau lagi hingga naik baru dan agak garing.
Masukkan santan dan stok ayam. Kacau sebati kemudian renihkan sehingga agak pekat sambil dikacau sekali-sekala. Masukkan lada merah.
Masukkan udang, kacau lagi dan apabila udang masak, tutup api.
*Jangan dibiar terlalu lama, nanti udang keras
No comments:
Post a Comment