Saturday, December 8, 2007

Mee Hoon Goreng Putih

I wanted to cook a similar dish to Mee Hoon Goreng Singapura (Singapore Fried Rice Vermicelli), but found out there's no fresh prawns in the fridge, had to use beef. Tapi still sedap..eaten with my own concostion of condiment...Sambal Kicap Limau (resepi menyusul). Nice and simple breakfast dish...had to rush coz promised Aisha a trip to the cinema to watch Enchanted!

Mee Hoon Goreng Putih



Bahan-bahan :

1/2 peket Mee Hoon (Dried Rice Vermicelli)
100 gram daging lembu, dihiris nipis dan kecil-kecil
2 sudu besar udang kering
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk lada hitam (fresh)
100 gram kobis atau sawi yang telah dihiris kecil-kecil
2 batang daun bawang, dihiris
Garam secukup rasa

Cara-caranya :

Celur mee hoon dalam air panas hingga lembut.
Tumbuk udang kering, bawang merah dan bawang putih hingga lembut.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Bila nampak dah agak garing, masukkan daging dan kacau lagi.
Bila nampak daging dah agak masak, masukkan sayur kobis atau sawi. Kacau selama 2 minit. Kemudian masukkan garam dan serbuk lada hitam.
Masukkan meehon dan kacau rata. Kemudian masukkan daun bawang, kacau sekejap, bila nampak agak layu, tutup api.
Hidang dengan Sambal Kicap Limau.

Sambal Kicap Limau



Bahan-bahan :

4 cawan kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar cuka
1 biji limau nipis
3 biji cili api - dicincang
1 biji cili merah - dicincang
1 biji bawang merah - dicincang

Cara-caranya :

Campurkan kesemua bahan-bahan dan hidang bersama Mee Hoon Goreng Putih.

No comments: